Tot just es va celebrar els vint-i-tres anys d’una fita que l’any 1997 marca un abans i un després de la consolidació de l’anomenada Intel·ligència Artificial, la partida d’escacs entre Garry Kasparov, el gran campió del món durant molts anys, el superordinador d’IBM Deep Blue.

Aquesta partida d’escacs es va plantejar com un combat entre l’home i la màquina, la derrota de Kasparov doncs, es va assimilar a la derrota de l’home davant de la màquina. Anys més tard, hem pogut saber que el mateix Kasparov va entomar molt malament aquests fets.

Kasparov va tornar als escenaris de la seva famosa derrota de Deep Blue, la sala de ball d’un hotel de Nova York, on es va produir un debat amb experts d’Intel·ligència Artificial organitzat per a l’Associació Advancement of Artificial Intelligence. Kasparov, en aquest acte comentava «He fet les paus amb la Intel·ligència Artificial. Al final del dia, la partida no va ser una maledicció sinó una benedicció, perquè jo era part d’alguna cosa molt important. Vint-i-tres anys enrere, hauria pensat diferent. Tots ens equivoquem. El que és s important és com gestionem dels nostres errors, davant d’una experiència negativa. El 1997 va ser una experiència desagradable, però em va ajudar a comprendre el futur de l’ésser humà i la col·laboració de la màquina en aquest futur. Vam pensar que érem immillorables, a escacs, Go, Shogi. … Hem d’esbrinar com es pot afegir els nostres avantatges als de les màquines. Sempre dic que vaig ser el primer treballador del coneixement la feina del qual estava amenaçada per una màquina . Però això m’ajuda a comunicar aquest missatge al públic. Perquè, ja ho sabeu , ningú pot sospitar que sóc pro ordinador.»

Kasparov, remarca que només el 4% dels llocs de treball dels EUA requereixen creativitat humana, demana doncs, iniciatives que vagin enfocades a potenciar aquest tipus de treballs, sumant tot el que ens poden donar les màquines. Veu en aquesta situació més una oportunitat més que una amenaça.

Quan reflexiona sobre els problemes ètics de l’ús de la tecnologia, el campió fa una interessant afirmació: » La gent diu que  hem de fer una Intel·ligència Artificial ètica. Quin disbarat. Els humans encara tenim el monopoli del mal. El problema no és l’IA. El problema és que els humans utilitzen noves tecnologies per fer mal als altres humans.»

Resultat d'imatges per a "kasparov vs deep blue"
Deep Blue versus Garri Kaspàrov

Quatre anys més tard, el 2011, el concurs de televisió nord-americà Jeopardy , que feia als concursants un seguit de preguntes de cultura general i anava acumulant pots econòmics substanciables, fet que li a donat unes xifres d’audiència molt elevades. La cadena de televisió va voler enfrontar a la màquina Whatson d’IBM, als millors jugadors en les darreres dècades.

El repte era comprovar si realment una màquina tindria la capacitat de guanyar a dues persones reconegudes per la seva capacitat memorística i de deducció i coneixement. Watson va tenir accés a 200 milions de pàgines de contingut estructurat i no estructurat, va consumir 4 terabytes d’emmagatzematge en disc, incloent-hi el text complet de la Wikipedia en anglès, però sense connexió a Internet durant el joc. 

La metodologia que seguia era que per a cada pregunta, Watson proposava tres respostes més probables. Watson va supera els seus oponents humans pel que fa a la senyalització del joc en les respostes, però els seus oponents van respondre millor algunes categories, especialment les que tenien pistes curtes i que contenien unes poques paraules.

L’any 2013, IBM va anunciar que la primera aplicació comercial del sistema Watson seria per prendre decisions en el tractament del càncer de pulmó en el Memorial Sloan-Kettering Cancer Centert. Ja, des de bon començament, es va veure clar que l’aliança home-màquina, és la que més impacte podria produir, fins i tot en àmbits tan sensibles com són els del tractament del càncer.

Ordinador Watson d’IBM a Yorktown Heights
Nova York

Es confirmava doncs, el que alguns anys més tard en va voler destacar en Garry Kaspàrov, demanant una aliança més que una lluita entre els homes i les dones i les màquines.

Referències