El pròxim 1 de setembre, l’administració de la Generalitat de Catalunya recupera el treball presencial dels seus treballadors públics després d’un any i mig de les restriccions que la pandèmia ens han imposat en l’àmbit laboral.

Un any i mig després, és evident que ens ha transformat a tots, en tots els aspectes, però, pel que fa al terreny laboral crec que la transformació es fa evident. Els que fa molts anys que predicàvem les bondats de l’anomenat teletreball, hem comprovat amb satisfacció que el que comentaven s’ha complert, i fins i tot amb escreix. Tant qualitativament com quantitativament, la realitat ha superat a les previsions. Ha quedat evidenciat que es pot seguir donant un servei públic de qualitat, en la majoria dels llocs de treball, que fan tasques administratives i de gestió. Aquesta realitat també ha suposat millores, tant en la qualitat de vida dels mateixos treballadors públics com en la seva família i el seu entorn més proper. Els milers i milers de trajectes que s’han estalviat han contribuït a la millora del medi ambient i a la reducció del consum de combustibles. També, el fet d’estalviar hores de desplaçament als llocs de treball i a les reunions de treball, fa que la productivitat pugi perquè hi ha poc marge per les hores no productives.

Capítol a part és l’estalvi que significa per la Generalitat pel que fa a despeses corrents com la llum, l’aigua, la calefacció i el manteniment de les instal·lacions, entre altres coses.

Però el veritable repte comença ara, amb el retorn als centres de treball. Ara que tothom ha comprovat el que es pot fer en remot i el que no, tots també compararem la inversió de temps que ens representa treballar en les instal·lacions de la Generalitat o fer-ho a casa. No «acceptarem» no tenir un retorn o valor afegit pel fet de dedicar una bona estona a arribar al nostre lloc de treball amb els riscos, ara també sanitaris, que això comporta. Aquest valor afegit hauria de ser la coordinació dels equips, la formació en grup, la transmissió de coneixement…,. Ens ho trobarem això o replicarem, ara amb pitjors condicions el que ja hem fet tot aquest temps des de casa? Estem doncs, davant l’oportunitat de fer un veritable salt qualitatiu en la millora dels serveis al ciutadà, que és l’objectiu primer del treballador públic. Tots hem fet un màster accelerat els treballs en remot i la seva coordinació amb el nostre equip ara és el moment de sumar-hi la visió i la planificació d’una nova manera de treballar, en equip, per objectius i amb un retorn social molt millor, tant pels ciutadans com pels mateixos servidors públics. Estarem doncs amatents als nostres primers dies de retorn a la feina presencial com aquell escolar que torna a l’escola i canvi de curs, després d’unes llargues vacances d’estiu. Esperem que d’expectatives no quedin només en això.

Molt bona tornada a tothom!!